Firemní sbírky umění - Koudelová, Barbora (2015)
Tato bakalářská práce se věnuje českých firmám, které dlouhodobě a systematicky budují sbírku umění. Jedná se o Českou spořitelnu, Komerční banku, Kooperativu, PPF, Pražskou energetiku a Pražskou plynárenskou. Cílem práce je posoudit, jaká je motivace těchto firem ke sbírání umění. Může se jednat o součást marketingu, veřejně prospěšnou činnost nebo investici. Tyto motivace se zpravidla objevují v různých kombinacích, proto je cílem práce určit poměr, v jakém jsou zastoupeny. Podkladem pro analýzu jsou především rozhovory se zástupci jednotlivých firem, dále pak oficiální firemní materiály a články v médiích. Tato práce má ambici stát se základním materiálem pro vhled do dané problematiky, která nebyla dosud důkladně zpracována. Výsledky mohou být užitečné jak pro firmy, které umění sbírají, tak pro další výzkum.