Vývoj zahraniční imigrace v Česku a její regionálně ekonomické stránky - Ježek, Jakub (2016)
Tato diplomová práce se zaměřuje na vývoj zahraniční imigrace v ČR zejména v letech 2009 - 2014. V první, teoretické části práce jsou objasněny hlavní pojmy a souvislosti z oblasti zahraniční migrace, legislativní rámec, strategické koncepty a dokumenty spojené s migrací. Dále jsou charakterizovány teoretické přístupy k zahraniční migraci. V druhé, praktické části je zkoumáno prostorové rozmístění imigrantů v ČR. Druhá část práce se dále zaměřuje na integraci imigrantů v ČR v letech 2009 - 2014, jejich trestnou činnost a postavení na trhu práce. Závěr práce ze zjištěných poznatků vyvozuje pozitivní a negativní jevy spojené se zahraniční imigrací. V neposlední řadě je hodnocena imigrační politika ČR, kde je zjištěno mírné zlepšení v oblasti integrační politiky za poslední roky.