Komparace daňové zátěže zaměstnanců v ČR a v Belgii - Hrubanová, Adéla; Kubátová, Květa, 1952-; Beneš, Jonáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Diplomová práce analyzuje a porovnává daňové zatížení zaměstnanců v České republice a v Belgii. V první části shrnuje daňové systémy obou zemí a popisuje, jakým způsobem se postupuje při výpočtu jejich daňového zatížení. Druhá část se věnuje komparaci efektivních daňových sazeb pro různé typy poplatníků. Třetí část pojednává o daňové progresivitě z hlediska lokální progresivity, kterou měří pomocí stanovených intervalů a zjišťuje pro které příjmové kategorie je progresivita nejvýznamnější. Lorenzova křivka v poslední části práce zobrazuje graficky globální progresivitu daně a redistribuci příjmů ve společnosti. Giniho koeficient ji měří. Závěrečné zhodnocení potom upozorňuje na důležité souvislosti mezi oběma zeměmi, porovnání s dalšími zeměmi Evropské unie a jejich budoucí vývoj právě v oblasti zdanění mezd.
Vedoucí práce: Květa Kubátová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses