Zdanění finančních institucí a analýza potencionálních bankovních daní - Kulmová, Markéta (2016)
Diplomová práce se zabývá problematikou zdanění finančních institucí se zaměřením na bankovní sektor v České republice. Cílem práce je analýza efektivní daňové sazby českých bank, zjištění možných příčin, které měly vliv na její vývoj, a srovnání této sazby s efektivní sazbou daně podniků v České republice a evropských bank. V první kapitole jsou charakterizovány finanční instituce, vývoj zdanění finančního sektoru a stručně popsána globální finanční krize. V další kapitole jsou popsána specifika daně z přidané hodnoty a daně z příjmů právnických z pohledu finančních institucí dle české legislativy. Následuje popis daně z finančních transakcí a daně z finančních aktivit. Třetí kapitola je věnována analýze efektivní sazby daně bank v ČR za období od 2007 do 2014 na základě dat získaných z výročních zpráv analyzovaných bank. Pro komparaci českých a evropských bank byla použita data z databáze S&P Capital IQ. V závěru jsou analyzovány příčiny, které měly vliv na vývoj efektivní sazby daně v bankovním sektoru.