Účetní jednotky v oblasti kultury - Karbusová, Lucie (2016)
Tato bakalářská práce na téma Účetní jednotky v kultuře se zabývá účetními jednotkami v oblasti kultury, konkrétně divadly. Jejím záměrem je popsat historický vývoj těchto jednotek a jejich právní úpravu účinnou v roce 2014, vymezit jejich hlavní zdroje financování a odpovědět na otázku: Jak se daří soukromým divadlům v České republice? Teoretická část je věnována vymezení účetních jednotek (divadel) působících v oblasti kultury a jejich historickému vývoji. Dále popisuje právní podmínky pro podnikání v oblasti kultury dle obchodního práva a vymezuje typy právních forem divadel v České republice. Následující část rozebírá specifika hospodaření společností působících v oblasti kultury z hlediska tržeb za vstupenky a financování těchto účetních jednotek formou dotací. Praktická část je zaměřena na analýzu účetních závěrek 10 divadel v České republice z hlediska kvality vykazování. V konkrétních účetních závěrkách je rozebrána finanční situace a hospodaření soukromých divadel. V závěru je krátké zhodnocení naplnění cíle práce.