Finančná analýza odvetvia logistiky v ČR - Midová, Barbara (2016)
Témou tejto práce je analýza odvetvia logistiky v Českej republike. Cieľom je komplexne analyzovať tento sektor, a to z pohľadu finančného zdravia, citlivosti tržieb na hospodársky cyklus, i trendov posledných rokov. Finančné zdravie je ohodnotené metódami finančnej analýzy, na vzorke 19 spoločností ako reprezentantoch daného odvetvia. Vypočítané hodnoty finančných ukazovateľov sú porovnané s hodnotami spoločnosti DHL, s. r. o., ktorá je v súčasnosti považovaná za lídra na českom trhu. Cyklickosť odvetvia je následne skúmaná pomocou analýzy korelácie medzi tržbami v odvetví a HDP v Českej republike. Zistená je silná lineárna závislosť, a teda výrazná senzitivita voči hospodárskemu cyklu. V závere práce sú zhodnotené výsledky jednotlivých analýz a formulované trendy v súčasnom hospodárení spoločností. Z týchto výsledkov vyplýva, že spoločnosti v odvetví vo všeobecnosti operujú s veľmi malým podielom dlhodobého majetku na aktívach a tiež, že sú väčšinou financované cudzím kapitálom. V súvislosti s vypočítanými hodnotami finančných ukazovateľov a štruktúrou finančných výkazov spoločností sú nakoniec v práci poskytnuté rady a odporúčania pre zlepšenie finančného zdravia odvetvia.