Ekonomické hodnocení současných revitalizací vodních toků v urbánních oblastech s důrazem na koncept ekosystémových služeb - Paseka, Petr (2016)
Tato práce zkoumá vliv konceptu ekosystémových služeb při hodnocení společenských nákladů a užitků revitalizace vodních toků v urbánních oblastech. Jeho možné využití zároveň představí na konkrétním příkladu revitalizace toku ve městě. V teoretické části práce vysvětlí ekonomickou podstatu ekosystémových služeb, vymezí základní související pojmy a představí náhled různých ekonomických škol na danou problematiku i její historický vývoj. Praktická část poté za využití analýzy nákladů a užitků a jejího rozšíření o koncept ekosystémových služeb vyčíslí čisté společenské přínosy nebo náklady vybraného projektu. V závěru pak zhodnotí vypočtené kriteriální ukazatele a pokusí se identifikovat silné a slabé stránky konceptu.