Customer experience v bankovním prostředí - Michálková, Anna; Radová, Jarmila; Kábrt, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Diplomová práce se zabývá analýzou oboru Customer Experience. Cílem práce je aplikovat tuto problematiku na bankovní trh a pochopit, jakou úlohu má vztah mezi bankou a zákazníkem vzhledem k prosperitě banky. V práci je popsán současný český bankovní trh, jeho trendy v posledních letech a segmentace bankovní klientely. Jedna z hlavních změn na českém bankovním trhu se týká stále přibývající konkurence mezi bankami a většímu boji o zákazníka. Customer Experience je jedním z faktorů ovlivňujících loajalitu zákazníka. Praktické uplatnění oddělení Customer Experience v bance je v práci znázorněno na jedné z 5 největších bank v České republice - Raiffeisenbank.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses