Vliv existence daňových rájů na výši daňových povinností firem a na výnosy státního rozpočtu - Pauknerová, Kristina (2016)
Diplomová práce se věnuje problematice daňově optimalizačních metod s využitím daňových rájů z pohledu České republiky. Práce začíná nastíněním teoretického základu této oblasti včetně popisu hlavních sektorů využívaných k mezinárodní daňové optimalizaci. Mezi oblasti daňového plánování, kterými se tato práce zabývá, patří dividendy, licenční poplatky a úrokové výnosy. Práce popisuje vliv využívání daňových rájů českými subjekty na ekonomiku České republiky. Dopad daňové optimalizace na státní rozpočet je konkrétně vyčíslen na modelovém příkladu fiktivní mezinárodní společnosti. Z důvodu vysokých ztrát způsobených přesouváním zisků do výhodnějších jurisdikcí přicházejí mezinárodní organizace s iniciativami, které se snaží využívání daňových rájů pro daňové plánování omezit. Práce je zakončena přehledem opatření, která by Česká republika měla přijmout za účelem zabránění převodu zisků do jiných jurisdikcí.