Vliv existence daňových rájů na výši daňových povinností firem a na výnosy státního rozpočtu - Pauknerová, Kristina; Finardi, Savina; Bušovský, Ladislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Diplomová práce se věnuje problematice daňově optimalizačních metod s využitím daňových rájů z pohledu České republiky. Práce začíná nastíněním teoretického základu této oblasti včetně popisu hlavních sektorů využívaných k mezinárodní daňové optimalizaci. Mezi oblasti daňového plánování, kterými se tato práce zabývá, patří dividendy, licenční poplatky a úrokové výnosy. Práce popisuje vliv využívání daňových rájů českými subjekty na ekonomiku České republiky. Dopad daňové optimalizace na státní rozpočet je konkrétně vyčíslen na modelovém příkladu fiktivní mezinárodní společnosti. Z důvodu vysokých ztrát způsobených přesouváním zisků do výhodnějších jurisdikcí přicházejí mezinárodní organizace s iniciativami, které se snaží využívání daňových rájů pro daňové plánování omezit. Práce je zakončena přehledem opatření, která by Česká republika měla přijmout za účelem zabránění převodu zisků do jiných jurisdikcí.
Vedoucí práce: Savina Finardi
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses