Specifika islámského účetnictví - Bláhová, Kateřina (2016)
Cílem této bakalářské práce je představit islámské účetnictví. Popsat základní pohled na islámské právo Šaría a jak ve své podstatě ovlivňuje islámskou ekonomiku a finančnictví. Následně je kladen důraz na samotný koncept a cíle islámského účetnictví. Na specifických islámských obchodních transakcích je vysvětlen způsob jejich účtování. Závěr práce se zabývá islámskými účetními standardy, od důvodu jejich vzniku po problémy jejich aplikace v islámských finančních institucích. V celé práci se objevuje srovnání islámského a konvenčního účetnictví na základní úrovni.