Vývoj základních druhů příjmů v čistých příjmech domácností v ČR - Svoboda, Lukáš (2016)
Tato práce se zabývá dopadem daní z osobních důchodů na sociální skupinu zaměstnanců a sociální skupinu důchodců ve srovnání s celkovou populací v letech 2004 až 2014 v České republice. Měření je provedeno na základě ukazatelů globální progresivity a efektivní daňové sazby z šetření Životní podmínky. Z výsledků měření vyplývá, že na sociální skupinu zaměstnanců dopadají daně z osobních důchodů ve všech zkoumaných letech mírně progresivně, sociální skupina důchodců má příjmy málo diferencované a je odvodově zatížena ze všech zkoumaných skupin nejméně. Na celkovou populaci dopadají daně sice také progresivně, přestože se ve všech zkoumaných letech u této skupiny objevuje interval, ve kterém je dopad daní z osobních důchodů regresivní.