Vývoj vybraných ekonomických ukazatelů zemí Visegradské čtyřky v porovnání s vývojem EU jako celku. - Rolinc, Tomáš (2016)
Cílem této práce je komparace makroekonomického vývoje státu Visegradské čtyřky a Evropské unie jako celku od roku 2004 do roku 2014. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je zaměřena na stručnou definici organizací a vymezení jednotlivých makroekonomických ukazatelů, které jsou následně využívány v praktické části. Mezi klíčové ukazatele patří hrubý domácí produkt, míra inflace a míra nezaměstnanosti. V praktické části jsou teoretické poznatky využity v praxi pro srovnání makroekonomického vývoje. Kapitoly jsou rozděleny podle jednotlivých ukazatelů a následně dále členěny podle organizací a daných států. V poslední části práce uvádím shrnutí a zhodnocení ve formě závěru, který sumarizuje jak vývojové tendence jednotlivých států, tak vývoj v rámci Visegrádské čtyřky a Evropské unie. Při komparaci vývoje tempa růstu hrubého domácího produktu vykazovaly země Visegradské čtyřky, s výjimkou Maďarska, ve sledovaných letech povětšinou lepší výsledky, než jaké byly průměrné hodnoty v Evropské unii. Polsko a Slovensko se pohybovaly na prvních dvou příčkách v celé EU. Inflační vývoj dopadl nejlépe ve prospěch České republiky, když ostatní státy V4 nedokázaly udržet míru inflace na rovnoměrné nízké hladině odrážející průměr Evropské unie. České republice se dařilo nejlépe i při měření míry nezaměstnanosti, kdy jsou její výsledky jedny z nejlepších v EU. Polsko a Maďarsko i přes kolísavý vývoj vykazují uspokojivé výsledky. Slovenská republika ovšem strádá a objevuje se hluboko pod průměrem Evropské unie.