Etická pravidla a investování - Kovanda, Miroslav; Brodani, Jana; Teplý, Petr, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Tato diplomová práce si klade za jeden z cílů nelezení důvodů pro zavádění etických pravidel v oblasti investování. Dalším cílem je popis současných iniciativ zabývajících se tématem etiky na kapitálovém trhu. Cílem třetí části je pak zhodnocení etických pravidel náboženství z pohledu investic a zhodnocení sociálně odpovědného investování. Poté praktická ukázka investičních instrumentů tohoto charakteru. Cílem je také alespoň částečně zmapovat preference investorů a potenciálních investorů pomocí provedeného výzkumu. Pro naplnění těchto cílů bylo nejprve využito studium literatury a webových příspěvků souvisejících s tématem a následně byl proveden výzkum. V rámci závěrů ze zdrojové literatury lze říci, že spojení etiky a investování je žádoucí a pomáhá oběma oblastem. Dále bylo zmapováno fungování aktuálních iniciativ a vypsány některé možnosti eticky korektních investic. Provedená analýza výsledků a z ní vycházející závěry pak ukazují, že preference respondentů se odkloňují od neetických odvětví a naopak přiklánějí k etičtějším odvětvím.
Vedoucí práce: Jana Brodani
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses