Vykazování dluhopisů podle českých účetních předpisů a standardů a IFRS - Macháček, Martin (2016)
Tato bakalářská práce pojednává o právní a ekonomické úpravě dluhopisů, dluhopisové analýze a dále o účtování a vykazování dluhopisů u podnikatelů podle českých účetních předpisů a standardů a IFRS. Teoretická část je vysvětlena na příkladech diskontovaných a kupónových dluhopisů. Následně jsou oba systémy porovnány a je zjištěno, že největší rozdíl je v rozložení úroků, kdy IFRS striktně vyžaduje použití efektivní úrokové míry, zatímco podle českých účetních předpisů a standardů se předpokládá použití efektivní úrokové míry pouze u finančních institucí a velkých podniků. Podnikatelé pro své potřeby obvykle využijí lineární rozložení úroků.