Jednotná sazba DPH - ekonomické a sociální dopady. - Dušková, Jana (2016)
Cílem této práce je zjistit, zda by bylo vhodné v České republice zavést jednotnou sazbu daně z přidané hodnoty. Než je přistoupeno k samotné analýze, je v práci shrnut dosavadní legislatvní vývoj jednotné sazby DPH. Zároveň se v této části práce snažím o zjištění současného postavení České republiky k zavedení jednotné sazby DPH a to především z pohledu vlády. Zvolený cíl jsem řešila pomocí dat dostupných ze statistiky rodinných účtů. Byly zkoumány dva roky. Rok 2013 (sazby 21 % a 15 %) a rok 2015 (sazby 21 %, 15 % a 10 %). Pro oba dva roky je spočítáno, jak by se změnily výdaje po případném zavedení jednotné sazby. Provedený výzkum nám dovolil zhodnotit, jestli by zavedení jednotné sazby bylo pro domácnosti dalším výdajem nebo úsporou v rámci jednotlivých skupin zboží a služeb.