Zdanění loterií a financování sportu - Hnidová, Tereza (2016)
Cílem této bakalářské práce bylo zmapovat změny v zákoně č. 202/1990 Sb. o loteriích a jiných podobných hrách od roku 2010 až po současnost a spojit význam loterijních společností s financováním sportu. Za pomocí analýzy, komparace v čase a následné syntézy bylo zjištěno, že loterijní společnosti přispívaly na sportovní účely do konce roku 2011 přímo, jelikož musely část svého výtěžku použít na veřejně prospěšné účely. Po novele, která nabyla platnost 1.1.2012, byla tato povinnost zrušena a zavedly se odvody z loterií, které šly z převážné většiny do rozpočtů obcí a zbytek do státního rozpočtu. Očekávalo se, že obce a stát nahradí podporu veřejně prospěšných účelů, ale toto už v zákoně stanovené není.