Vliv kvantitativních parametrů nabídek uchazečů o veřejné zakázky na vysoutěžené ceny v sektoru dodávek - Šindel, Adam; Pavel, Jan, 1978-; Dufek, Luboš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Cílem této práce bylo analyzovat vliv jednotlivých parametrů veřejných zakázek v sektoru dodávek elektrické energie a zemního plynu v České republice zadaných od 1. 4. 2012. Výchozím bodem bylo ověření platnosti teorie konkurenčního efektu, který by se měl projevovat především klesající cenou veřejné zakázky v důsledku růstu počtu podaných nabídek. Tento předpoklad se však v důsledku nevýznamnosti dané proměnné podařilo vyvrátit. Bylo zjištěno, že důležitými parametry, determinující výší podílu smluvní a předpokládané ceny, jsou počet vyloučených uchazečů, rozptyl nabídkových cen a časový trend. Zároveň bylo snahou poukázat na vyšší efektivnost při použití elektronické aukce, což se však danou analýzou nepodařilo potvrdit. Nicméně kvůli nízké vypovídací hodnotě výsledných regresních modelu nelze tyto závěry zobecňovat na celý tento sektor.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses