Regulace v bankovnictví se zaměřením na hypotéční úvěry - Valenta, Martin (2016)
Tato bakalářská práce se hlavně zabývá regulaci v bankovnictví jako takové s důrazem na hypoteční úvěrování. Nejdříve jsou vymezeny subjekty, které mají pravomoc usměrňovat a řídit míru regulace v České republice a také jsou zmíněny i orgány, které mají ve své kompetenci kontrolu nad dodržováním těchto regulatorních pravidel. Obsahem této práce je samozřejmě i význam a cíle regulace v bankovním odvětví a její možné důsledky, které mohou mít kladné či záporné dopady. Taktéž jsou zmíněny metody dohledu bankovních institucí a jejich síla přítomnosti samoregulace. V druhé části je zejména kladen důraz na základní princip fungování hypotečních úvěrů a význam její regulace. Samozřejmě nebylo zapomenuto na aktuální trendy hypotečních úvěrů, jejich úrokových sazeb a současných návrhů regulatorních změn k přizpůsobení těchto skutečností. V závěru jsou v modelovém příkladu zobrazeny situace klienta, které by mohly nastat v průběhu splácení dlouhodobého úvěrového závazku. Analýza možných způsobů řešení a jejich případných dopadů.