Role centrální banky na peněžním trhu - Pláňková, Hana (2016)
Předmětem této bakalářské práce je postavení centrální banky jako účastníka obchodování na peněžním trhu. První část práce v obecné rovině vymezuje centrální banku a její standardní nástroje k provádění měnové politiky, přičemž důraz je kladen na účinek jednotlivých transakcí s danými nástroji. Dále následuje charakteristika peněžního trhu, jeho účastníků a na něm obchodovaných produktů. Závěrečná část se zaměřuje na měnovou politiku České národní banky a její pojetí jednotlivých měnově-politických nástrojů, a to jak nástrojů běžně využívaných, tak i nekonvenčních, souvisejících s alternativními metodami naplňování cílů měnové politiky. Pro posouzení vlivu těchto operací byla provedena regresní analýza zachycující dopad devizových intervencí, aktuálně prováděných Českou národní bankou, na úrokové sazby korunového peněžního trhu.