Využití víceokruhového problému v praxi - Tuan Hoang, Anh (2016)
V dnešní době jedna z nejčastěji využívaných optimalizačních úloh je úloha obchodního cestujícího. To je ovšem jen základní model, který je v praxi modifikován různými omezeními a rozšířeními. V této bakalářské práci se v první části zaměříme na teoretickou stránku distribučních úloh a jejich řešení a v druhé části aplikujeme znalosti z první části do praxe s využitím potřebných modifikací. Budeme využívat data dodavatelské společnosti pro rozvoz jejich objednávek po Praze s omezenými kapacitami vozidel. Ukážeme si rozdíly při minimalizování celkové vzdálenosti a času, jelikož vzdálenost a čas nejsou lineárně závislé. Bude také zapotřebí rozhodnout, jaké bude naše optimální místo pro otevření druhé pobočky. K řešení těchto úloh budeme využívat nejen heuristické metody k ručnímu výpočtu, ale i optimalizační softwary.