Bezúplatné příjmy z pohledu zákona o daních z příjmů - Kudrnová, Lucie (2016)
Bakalářská práce se zabývá bezúplatnými příjmy, zejména dědictvím a darováním. V souvislosti s rekodifikací soukromého práva proběhla v roce 2014 inkorporace daně dědické a darovací do daně z příjmů. První část práce se zabývá historií bezúplatných příjmů na území České republiky a vývojem daňového systému s důrazem na majetkové a důchodové daně. Ve druhé kapitole jsou popsány důvody, které vedly ke zrušení dědické a darovací daně. Třetí kapitola se zaměřuje na právní úpravu bezúplatných příjmů před zrušením těchto daní a současnou právní úpravou v roce 2016. Praktická část obsahuje komparaci obou právních úprav a na základě komparativní analýzy při aplikaci práva v jednotlivých letech závěr, zda byla pro právnické a fyzické osoby z pohledu jejich daňového zatížení lepší minulá, či současná právní úprava.