Bezúplatné příjmy z pohledu zákona o daních z příjmů - Kudrnová, Lucie; Tecl, Jan; Vančurová, Alena, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Bakalářská práce se zabývá bezúplatnými příjmy, zejména dědictvím a darováním. V souvislosti s rekodifikací soukromého práva proběhla v roce 2014 inkorporace daně dědické a darovací do daně z příjmů. První část práce se zabývá historií bezúplatných příjmů na území České republiky a vývojem daňového systému s důrazem na majetkové a důchodové daně. Ve druhé kapitole jsou popsány důvody, které vedly ke zrušení dědické a darovací daně. Třetí kapitola se zaměřuje na právní úpravu bezúplatných příjmů před zrušením těchto daní a současnou právní úpravou v roce 2016. Praktická část obsahuje komparaci obou právních úprav a na základě komparativní analýzy při aplikaci práva v jednotlivých letech závěr, zda byla pro právnické a fyzické osoby z pohledu jejich daňového zatížení lepší minulá, či současná právní úprava.
Vedoucí práce: Jan Tecl
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses