Ekonomika zámku Jezeří - Frantová, Ivana (2016)
Práce se zaměřuje na ekonomiku státního zámku Jezeří, jakožto památky, která byla v 80. letech určena k zániku kvůli postupující těžbě hnědého uhlí. Hlavním cílem práce je zjistit, jaké jsou možnosti financování zámku a jaké jsou jeho hlavní atraktivity. Z rozhovorů s kastelánkou zámku a starostou města Horní Jiřetín vyplývá, že v současné době je Jezeří financováno pouze státem skrze Národní památkový ústav a pomocí města Horní Jiřetín, které pomáhá s propagací zámku a drobnými opravami. Do budoucna se počítá s využíváním strukturálních fondů IROP, z programu SMVS či z Programu přeshraniční spolupráce mezi Svobodným státem Sasko a Českou republikou. Z dotazníkového šetření vyplynulo, že hlavní atraktivitou zámku je jeho samotná historie. Avšak přes 40 % návštěvníků zámek navštívilo z důvodu výhledu na velkolom, jež se pod zámkem rozkládá. Vzhledem k obrovskému potenciálu zámku je možné, že se Jezeří v budoucnu stane památkou středoevropského významu.