Revitalizace pivovaru v Úněticích - Vysoká, Kristýna (2016)
Cílem této bakalářské práce je nastínit, a na příkladu Únětického pivovaru názorně ukázat, možnosti efektivního využití nemovitých industriálních památek. Teoretická část se věnuje charakteristice památek výroby a techniky a jejich dělení. Zabývá se problematikou industriálního dědictví, hlavně z pohledu jeho ochrany. A dále představuje využití technických a průmyslových staveb k novým účelům a jeho financování. Praktická část se zaměřuje na Únětický pivovar, pojednává o počátečním rozhodování o investici a jeho reálném provozu. Součástí je zhodnocení jeho fungování, které obsahuje porovnání business plánu s realitou, finanční analýzu a také identifikování problémů a omezení s ním spojených. Na závěr jsou uvedeny návrhy na zlepšení do budoucna.