Metodika řízení složitosti podnikových informačních systémů - Holub, Ilja (2016)
Složitost podnikových informačních systémů a informačních a komunikačních technologií obecně je v současnosti výzvou, které čelí nejen IT pracovníci a projektoví manažeři, ale i uživatelé těchto systémů, ať již jako zaměstnanci podniků a organizací nebo jejich zákazníci, partneři a dodavatelé. Tato práce ve své první části zkoumá složitost a její pojetí v informatice, nejen v relevantních publikacích, ale zejména v metodikách, rámcích a postupech používaných pří řízení informatiky a budování a provozu podnikových informačních systémů. Výsledkem této analýzy je poznatek, že ačkoliv je složitost považována za důležitý parametr, který má často negativní vliv na cenu, vlastnosti a přínosy informačního systému pro podnik, nejpoužívanějsí stávající metodiky nenabízejí systematické nástroje pro její měření či řízení. Autor proto na základě stávajících přístupů a metodik zavádí vlastní definici, metriku a postup pro měření složitosti informačního systému. Složitost definuje jako součet entit jednotlivých UML modelů daného systému, které jsou zvoleny dle metodiky MMDIS tak, aby konzistentně popsaly všechny relevantní obsahové dimenze systému. Následně odvozuje kauzální vztahy mezi složitostí jednotlivých dimenzí. A to jak mezi nimi navzájem v rámci jedné fáze životního cyklu informačního systému, tak v čase. V další části zkoumá důvody a mechanismy růstu složitosti podnikového informačního systému a identifikuje příčiny, parametry, zainteresované strany, IT procesy a fáze životního cyklu informačního systému, které mají na tento růst vliv. Následně zkoumá vliv složitosti podnikového informačního systému na podnik a identifikuje jednotlivé dopady na náklady a dobu implementace IS, ale zejména na procesy související s jeho dalším provozem , údržbou, implementací změn a rozšířen