Hodnocení bonity klienta v souvislosti s řízením úvěrového rizika - Grishan, Alexandr (2016)
Hlavni problematikou této bakalářské práce je hodnocení bonity klienta v návaznosti na řízení úvěrového rizika v oblasti bankovnictví. Smyslem práce je popsání teoretických zásad vztahujících k úvěrovému riziku. Problematika práce je odražená jak na úrovni právní úpravy, tak i na úrovni interní úvěrové politiky jednotlivých bank. První polovina této práce akcentuje pozornost na finanční rizika a zejména riziko úvěrové, které bude popsáno z různých uhlů pohledu, včetně způsobů jeho řízení, omezování a regulace. Druhá polovina se zabývá metodologickými postupy bank při zahájení úvěrového procesu a spíš praktičtějšími aspekty, tykající se oceňování bonity klienta, kterým banky věnuji svoji pozornost. Jsou zmíněny ratingové agentury a úvěrové registry. V předposlední kapitole jsou popsané interní přístupy řízení úvěrového rizika čtyř největších bank působících v ČR. A konečna část práce charakterizuje současné trendy na trhu úvěrů s důrazem na nejvýznamnější segmenty.