Analýza socioekonomického vlivu přítomnosti základní školy na chod obce a komunity - Paznocht, Jaroslav; Kouřilová, Jana, 1960-; Pělucha, Martin, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Tato práce se zabývá základním školstvím v malých obcích. Vesnické školy jsou běžným standardem venkova, avšak jaký je jejich přínos komunitě? Po vysvětlení legislativního ukotvení školy v českém právním systému a historickému vývoji školské sítě až do dnešních dní, je zhodnocen význam základní školy pro obec, ve které se nachází. Následně je hodnoceno rozhodování aktérů o přítomnosti školy v obci. Význam školy je ověřován na srovnání nejmenších obcí se základní školou ve Středočeském kraji, dále pomocí dotazníkového šetření v obcích do 1500 obyvatel a nakonec představen v případové studii spádového území ZŠ a MŠ Středokluky. Vysoká hustota malých základních škol je pozůstatkem živelného nárůstu počtu škol v 19. století. Přítomnost školy v obci je velkým psychologickým přínosem. Výzkumy naznačují, že je její přítomnost často přeceňována. Přesto jsou i ty nejmenší školy důležitou součástí kultury v obci, kterou si místní občané nenechají vzít ani za cenu vysokých nákladů.
Vedoucí práce: Jana Kouřilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses