Krize v eurozóně pohledem trhu kapitálu a jeho pohybu - Obložinský, Michal (2016)
Bakalářská práce je zaměřena hlavně na analýzu pohybu kapitálu a změny v toku kapitálu mezi zeměmi v eurozóně a evropskými zeměmi nepatřicími do eurozóny. Práce se snaží ukázat jak může členství v měnové unii ovlivnit toky kapitálu. Pomoci finanční účtů platebních bilancí vybraných zemí zjistíme, jak ovlivňuje členství v měnové unii toky jednotlivých typů kapitálu. Hlavní zaměření je na složení investic, které proudí do podobných ekonomik s tím, že jedna se nachází v měnové unii a druhá ne. Na různém složení toků kapitálu ukážeme také, jaký vliv může mít složení kapitálu na danou ekonomiku a co mohlo z části vést k dluhovým problémům zemí z periferie eurozóny. Výsledkem práce je zjištění zvýšeného přísunu takzvaného dluhového kapitálu do zemí periferie eurozóny . Díky odstranění bariér v pohybu kapitálu a absenci kurzového rizika v eurozóně jsou největší změny zaznamenány v pohybu portfoliových investic a ostatních investic zatímco na straně přímých invetícií jsou rozdíly jen minimální.