Post-materialistické hodnotové orientace a její difúze ve světě a mezi státy Evropské unie - Sekerová, Simona (2015)
Práce představuje Inglehartovu teorii rozšíření postmaterialistických hodnot v kontextu dalších teorií, ze kterých Inglehart vycházel, jako např. Maslowovy teorie hierarchie lidských potřeb nebo Kuhnovy teorie vědeckých revolucí. Dále práce rozebírá názory, které se s Inglehartem snažily v různých bodech polemizovat, konkrétně Fukuyamovy a Huntingtonovy odlišné pohledy na vztah mezi unikátním kulturním prostředím a abstraktními univerzálními procesy, které s sebou přináší přechod k postmaterialistickým hodnotám v každé společnosti. Ve své poslední části práce představí základní metodologii pro měření rozšíření postmaterialistického přemýšlení ve společnosti a představí statistická data sledovaná v několika desítkách evropských států již od osmdesátých let.