Komparace daňové zátěže zaměstnanců v ČR a v USA - Buček, Jan; Kubátová, Květa, 1952-; Kostohryz, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Cílem této práce je komparace daňové zátěže zaměstnanců v České republice a ve Spojených státech amerických, a to dle legislativy platné v roce 2016. V rámci teoretické části se věnuji popisu daňových systémů se zaměřením na zdanění příjmů ze závislé činnosti. U Spojených států amerických krátce uvádím i vývoj daňového systému. Praktická část se skládá ze dvou kapitol. Ta první je zaměřena na výpočet efektivní sazby daně pro poplatníky z vybraných typů domácností, druhá prakticky orientovaná kapitola se zabývá globální progresivitou daně z příjmů. Rovné rozdělení příjmů ve společnosti je analyzováno pomocí Lorenzovy křivky a Giniho koeficientu. Uskutečněné výpočty poukazují na progresivní působení daně jak v ČR, tak i ve Spojených státech amerických s tím, že vyšší míra daňové progrese a zároveň nerovnosti v rozdělení příjmů je přítomna v USA. V otázce efektivních sazeb daně z příjmů je vyšší daňová zátěž patrna u USA, v rámci celkových efektivních sazeb se rozdíly mezi ČR a USA snižují.
Vedoucí práce: Květa Kubátová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses