Vývoj měnového kursu rublu s ohledem na platební bilanci ruské ekonomiky - Sakhanchuk, Veronika (2016)
Bakalářská práce popisuje vývoj měnového kursu rublu s ohledem na platební bilanci ruské ekonomiky. Teoreticky pokrývá vztah mezi platební bilancí a měnovým kursem (se zaměřením na analýzu sald platební bilance, měnový kurs a kurzové režimy a vyrovnávací proces platební bilance v podmínkách volně pohyblivého kursu). Ve druhé části pak popisuje kurzovou politiku Centrální banky Ruské federace od roku 2010 do současnosti a shrnuje důvody přechodu na režim floatingu. Autorka se také zabývá specifiky ruské ekonomiky, strukturou exportu a importu a závislostí kursu ruského rublu na ceně ropy a plynu, které jsou hlavními exportovanými produkty. V závěru autorka shrnuje důsledky poslední hospodářské krize pro kurs rublu a platební bilanci na základě analýzy vybraných ekonomických fundamentů.