Vývoj měnového kursu rublu s ohledem na platební bilanci ruské ekonomiky - Sakhanchuk, Veronika; Mandel, Martin, 1962-; Šíma, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Bakalářská práce popisuje vývoj měnového kursu rublu s ohledem na platební bilanci ruské ekonomiky. Teoreticky pokrývá vztah mezi platební bilancí a měnovým kursem (se zaměřením na analýzu sald platební bilance, měnový kurs a kurzové režimy a vyrovnávací proces platební bilance v podmínkách volně pohyblivého kursu). Ve druhé části pak popisuje kurzovou politiku Centrální banky Ruské federace od roku 2010 do současnosti a shrnuje důvody přechodu na režim floatingu. Autorka se také zabývá specifiky ruské ekonomiky, strukturou exportu a importu a závislostí kursu ruského rublu na ceně ropy a plynu, které jsou hlavními exportovanými produkty. V závěru autorka shrnuje důsledky poslední hospodářské krize pro kurs rublu a platební bilanci na základě analýzy vybraných ekonomických fundamentů.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses