Nejvýznamnější etapy ve vývoji centrálního bankovnictví na českém území do roku 1939. - Ouská, Denisa; Koderová, Jitka; Gevorgyan, Kristine; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Tato práce chronologicky popisuje vývoj v oblasti centrálního bankovnictví na českém území od roku 1918 až do počátku německé okupace v roce 1939. V první části analyzuji rozvrácené měnové poměry v nově vzniklém Československu, které byly dědictvím po Rakousko-uherské bance a její emisní činnosti během první světové války. Výkonem funkce centrální banky byl dočasně pověřen Bankovní úřad ministerstva financí, který prováděl deflační měnovou politiku, jejímž důsledkem byla hospodářská krize v letech 1921-1923. Dále se zabývám okolnostmi založení Národní banky československé a její měnové politice. V poslední části práce se věnuji dopadům světové hospodářské krize v Československu, dvojí devalvaci koruny a důsledkům Mnichovské dohody z roku 1938.
Vedoucí práce: Jitka Koderová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses