Vyvolané náklady zdanění neziskových organizací - Tomáš, Michal; Slintáková, Barbora; Mikušová, Pavla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Hlavním tématem diplomové práce jsou vyvolané náklady zdanění neziskových organizací v případě daně z příjmů právnických osob. Hlavním cílem práce je tak zjistit, jak vysoké jsou vyvolané náklady zdanění u neziskových organizací a porovnat je se zaplacenou daní, respektive s výnosy poplatníků. V úvodu práce se proto zabýváme vyvolanými náklady zdanění, a to jak jejich vymezením, tak i způsobům jejich měření. V další části práce popisujeme zdaňování neziskových organizací daní z příjmů právnických osob a porovnáváme přitom právní úpravu účinnou do 31.12.2013 a právní úpravu aktuální. V závěrečné části práce pak provádíme popis a analýzu dat získaných prostřednictvím dotazníkového šetření. Docházíme přitom k závěru, že náklady vyvolané daní z příjmů právnických osob u neziskových organizací jsou při porovnání se zaplacenou daní příliš vysoké a bylo by vhodné uvažovat o zjednodušení daňového systému pro neziskové organizace, tak aby jejich zdanění bylo efektivnější.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses