Administrativní náročnost ekologických daní - Fröhlichová, Magdalena (2016)
Cílem této diplomové práce bylo zhodnocení administrativní náročnosti ekologických daní v České republice v letech 2013 až 2015. Výše administrativních nákladů byla sledována za jednotlivé orgány celní správy. S využitím ukazatele relativních administrativních nákladů byla v práci posouzena celková efektivnost ekologických daní jak z pohledu daňového subjektu tak i správce daně. Na základě výsledků této analýzy, bylo zjištěno, že správa ekologických daní v ČR byla měně administrativně náročná a více efektivní než správa ekologických daní na Slovensku. Nicméně v porovnání se spotřebními daněmi v ČR byla správa ekologických daní v ČR více administrativně náročná a méně efektivní. Celkově lze však považovat správu ekologických daní v ČR za efektivní.