Odvodové zatížení závislé činnosti - Leinová, Tereza; Klazar, Stanislav, 1974-; Brabcová, Pavlína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem odvodů na jednotlivé formy závislé činnosti. První část charakterizuje jednotlivé druhy závislé činnosti, přesněji pracovní poměr, dohodu o provedení práce a o pracovní činnosti a také zaměstnání malého rozsahu, a analyzuje odvody, které tyto příjmy snižují (daň z příjmů fyzických osob a sociální pojistné). Druhá část je věnována praktickým výpočtům, na kterých je vidět, jak odvody zatěžují různé formy závislé činnosti. Obsahuje tedy podrobný postup výpočtu pojistného, záloh na daň z příjmů fyzických osob, čisté mzdy a také ročního vyúčtování daně. To vše v rámci pracovního poměru, nebo některé z dohod. Výsledkem práce je tedy porovnání míry zatížení závislé činnosti odvody. Kdy k největšímu zatížení dochází u pracovního poměru, u toho nejen že se odvádí daň z příjmů, ale také sociální pojištění, to může být ale často kompenzováno tzv. nepeněžními benefity, které mohou mít pro zaměstnance vyšší přínos, než-li zvýšení platu, či snížení odvodové zátěže. Na druhé straně jsou dohody a zaměstnání malého rozsahu, které jsou zproštěny sociálního pojistného vždy do určitého limitu. Daň z příjmů fyzických osob se v rámci těchto prací konaných mimo pracovní poměr platí, nicméně zatížení jak poplatníka, tak plátce se snižuje právě o výši sociálního pojistného.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses