Mortgage backed securities v USA a Evropě - Růžička, Jan (2016)
Diplomová práce se zabývá hypoteční sekuritizací, jež je v kontextu poslední světové krize označována za jednoho z viníků vzniklých problémů. Ačkoli sekuritizace, zvláště pak hypotečních úvěrů v dnešní podobě, je součástí tohoto světa už více než 40 let, dozvídáme se o možných důsledcích jejího použití až poměrně krátce. Spojení sekuritizace a hypotečních úvěrů nízkopříjmovým skupinám obyvatel dalo za vznik specifickému sektoru sekuritizovaných subprime úvěrů, jejichž riziko bylo hrubě podceňováno a ve svém důsledku vyústilo v obrovské ztráty pro finanční a investiční instituce. V práci je podrobně analyzován vývoj hypoteční sekuritizace ve Spojených státech amerických, kde se sekuritizace vyvinula za podpory vlády a její následné rozvinutí ve významných evropských zemích, konkrétně Velké Británii, Nizozemsku a Německu. V každé zemi je prozkoumán původ a vývoj hypotečních sekuritizačních operací a jejich vliv na úpravu regulatorních pravidel.