Vliv výše rozpočtových investic do terciárního školství na růst HDP - Schaleková, Silvia; Stádník, Bohumil; Fleischmann, Luboš, 1969-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Předkládaná práce analyzuje vliv veřejných výdajů do terciárního školství (VVT) na ekonomický růst, čímž navazuje na diskuse v ekonomické literatuře o významu vzdělání pro ekonomický růst. Pro značnou kauzální vzdálenost mezi těmito proměnnými je analyzován i vliv VVT na příliv přímých zahraničních investic a inovační potenciál, neb tyto proměnné dle literatury plní funkci zprostředkujících proměnných mezi hlavními proměnnými. Analyzována je skupina 51 států (zejména členů OECD) mezi lety 1998 a 2014. Vysoká autokorelace u metody nejmenších čtverců si vynutila využití alternativních metod: (i) metody Grangerovy kauzality, (ii) metody prvních diferencí a (iii) převedení dat na průřezová s posunutím VVT o tři roky. Výsledky ukazují, že na studovaném vzorku nelze prokázat přímý, pozitivní vliv VVT na ekonomický růst, příliv přímých zahraničních investic, a ani inovace. Závěr práce diskutuje možné postupy pro další výzkum, který by mohl jednoznačněji potvrdit, či vyvrátit hypotetizované vztahy.
Vedoucí práce: Bohumil Stádník
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses