Chování dluhopisů v oblasti záporných úrokových sazeb - Biljakov, Nik; Stádník, Bohumil; Galuška, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Současná ekonomická situace ve vyspělých zemích Evropy je charakteristická pro nízkou inflaci případně i deflaci, pomalý ekonomický růst a nízké nebo záporné úrokové sazby. Tyto poměry vedou investory k tomu, že jsou ochotní u aktiv preferovat jejich bezpečnost před výnosností. Což vyvolalo fenomén emitování krátkodobých a střednědobých státních dluhopisu se záporným výnosem do splatnosti. Cílem této práce je tedy pochopit v teoretické rovině ocenění a chování dluhopisů v oblasti záporných výnosností, účinek negativních úrokových sazeb na volatilitu dluhopisů. Také se zde setkáme s porovnáním chování dluhopisu s negativní úrokovou mírou v kontrastu s pozitivní mírou. Přínosem této práce je také vyhodnocení možných omezení, které mohou nastat při matematické valuaci dluhopisu, když záporné úrokové sazby zacházejí až do extrémních hodnot.
Vedoucí práce: Bohumil Stádník
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finanční inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses