Běžný účet platební bilance a jeho udržitelnost na příkladu vybraných zemí - Joppa, Filip (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou udržitelnosti běžného účtu platební bilance ve třech vybraných tranzitivních ekonomikách, jenž zhruba před čtvrtstoletím prošly transformací ekonomik. Zvolenými ekonomikami jsou Bulharsko, Rumunsko a Chorvatsko. Práce je rozdělena do tří částí. V první části se práce věnuje platební bilanci s důrazem na běžný účet. Na tuto část navazuje definování udržitelnosti běžného účtu a faktorů, které na ní mají vliv. Třetí stěžejní částí a zároveň cílem práce je hodnocení současné udržitelnosti běžného účtu vybraných zemí s důrazem na poslední dekádu. Ta byla spojena s důležitými událostmi zahrnující vstup zemí do Evropské unie a globální finanční a ekonomickou krizí. K hodnocení běžného účtu se využívají hlavní ukazatele udržitelnosti doplněné o další makroekonomické veličiny země. Z výsledků práce vyplývá, že po vysokých deficitech běžných účtů v předkrizovém období, v současnosti země začínají dosahovat přebytků na běžných účtech. To přispívá k jejich udržitelnosti.