Investice veřejného sektoru a zadávání veřejných zakázek - Tetour, Michael; Pavel, Jan, 1978-; Vaskovskyi, Anton; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou časových řad a konstrukcí regresních modelů. Analyzovány jsou časové řady objemu zadaných veřejných zakázek na stavební práce a veřejné investice, které jsou zastoupeny položkou tvorby hrubého fixního kapitálu národních účtů vládního sektoru. Po prozkoumání vývoje časových řad, jejich grafické analýze, použití korelogramů a testů jednotkového kořene byly vyhodnoceny řady jako stacionární a přistoupilo se k vytváření modelů obou časových řad. Model vysvětlující velikost zakázek skládající se z konstanty, dvouleté zpožděné řady objemu zakázek a umělé proměnné byl vyhodnocen jako vyhovující. Druhou řadu investic objasnil model složený z konstanty, objemu zakázek v daném a minulém roce a umělé proměnné, poměrně dobře. Oba modely předpověděly hodnoty pro roky 2015 a 2016 a na závěr došlo ke srovnání s dostupnými daty a odhady.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses