Diference příjmů a výdajů sociálního zabezpečení v krajích ČR - Schwarzová, Anna (2016)
Sociální zabezpečení je v České republice hlavním nástrojem sociální politiky. Slouží k zlepšení sociální situace obyvatelstva. Funguje jako podpora sociálně slabších jedinců formou sociálních dávek. Na druhou stranu je ve státě zaveden systém sociálního pojištění, které se skládá z nemocenského a důchodového pojištění a z příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, které se souhrnně označuje jako pojistné na sociální zabezpečení. Systém sociálního pojištění z části slouží k financování dávek státní sociální podpory. Tato práce je založena na analýze pojistného na sociální zabezpečení, analýze sociálních dávek, následné komparaci a zjištění vztahu, popřípadě závislosti mezi těmito systémy. Systémy spolu úzce jeden by nemohl existovat bez druhého.