Interní přístupy při výpočtu kapitálových požadavků k úvěrovému riziku - Hynek, Jan; Blahová, Naďa, 1958-; Pour, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na kapitálový požadavek k úvěrovému riziku stanovený pomocí interního ratingu bankou samotnou. K tomu, aby mohl být vysvětlen způsob stanovení kapitálového požadavku, je zapotřebí nejdříve popsat samotné úvěrové riziko, kterému se obecně budu věnovat v první části práce. Pozornost bude zaměřena i na regulatorní opatření Basel, týkající se pravidel obezřetného podnikání bank, s ohledem na jejich současnou podobu, a možný budoucí vývoj. V druhé části se již podrobněji zaměřím na interní metody měření kapitálového požadavku k úvěrovému riziku, tedy tzv. IRB přístup. Cílem bude vysvětlit fungování tohoto přístupu, základní požadavky týkající se možného přechodu a zavedení od standardizované metody fungující na základě externích ratingových agentur k internímu měření pomocí IRB metody, a v neposlední řadě snižování úvěrového rizika, které s touto metodou měření přímo souvisí. V rámci samotného interního přístupu bude vysvětleno, jakým způsobem je stanoven interní rating. Jak tedy probíhá nejen samotné ohodnocení dlužníka banky, ale i jeho následné monitorování po dobu splácení úvěru. Na konci bude stručně demonstrován postup stanovení kapitálového požadavku konkrétní expozice pomocí IRB metody.
Vedoucí práce: Naděžda Blahová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses