Goodwill při fúzích - Smejkalová, Eva (2016)
Práce je zaměřena na goodwill, který může vznikat při fúzích obchodních společností v České republice. Začátek teoretické části je věnován vysvětlení pojmu goodwill, shrnutí historie této účetní položky, definování druhů goodwillu a vymezení typů přeměn obchodních společností. Dále navazuje komplexní popis problematiky vykazování goodwillu a oceňovacího rozdílu k nabytému majetku při fúzích. Text je doplněn o odkazy na konkrétní právní normy, které se týkají způsobu a okamžiku zaúčtování těchto položek. Celá práce je přitom orientována výhradně na fúze v České republice. Druhá část textu obsahuje informace o výzkumu a následné analýze vybraných vnitrostátních fúzích realizovaných v letech 2012 a 2013. Nejvýznamnějším závěrem této analýzy je, že goodwill při fúzích v České republice vzniká jen velmi zřídka.