Komparace daní z příjmů v České republice a ve Spojeném království - Bělinová, Lucie (2016)
Tato bakalářská práce je zaměřená na komparaci daní z příjmů fyzických osob v České republice a ve Spojeném království. Je rozdělena do částí o České republice a o Spojeném království, s podrobným popisem konstrukčních prvků daně. Sazby daně jsou ve Spojeném království diferencované, kdežto v České republice lineární se solidárním zvýšením daně. Ve Spojeném království je nejvyšší důraz kladen na výběr daně z příjmů fyzických osob, který je v poměru k celkovým daňovým příjmům 27,5 %. V České republice je to pouhých 10,5 %. Celkové daňové zatížení je v obou zemích podobné, na rozdíl od porovnání implicitních daňových sazeb práce, které jsou vyšší v České republice. Efektivní daňová sazba se ve Spojeném království pohybuje kolem 15 %. V České republice je v posledních letech nižší, kolem 12 %.