Efektivní sazba daně vybraného podniku v roce 2015 - Štěpánová, Andrea (2016)
Tato práce se věnuje efektivní sazbě daně z příjmů vybraného podniku a jeho srovnání se statutární sazbou daně z příjmů právnických osob. V teoretické části je definována obecně efektivní sazba daně a uvedeny možnosti jejího členění. Následuje stručný přehled daňového systému České republiky s podrobnějším zaměřením na daň z příjmů právnických osob a její konstrukci. Praktická část se věnuje analýze efektivní sazby daně z příjmů sledovaného podniku. Pro výpočet efektivní sazby daně tohoto podniku je použit ex post ukazatel. Tento ukazatel je pak srovnán se statutární sazbou daně pomocí koeficientu zkreslení. K závěru je stanovena průměrná efektivní sazba daně z příjmů za odvětví, ve kterém podniku provozuje svou činnost, a porovnána s vypočteným ukazatelem efektivního zdanění tohoto podniku.