Paušální výdaje při stanovení základu daně z příjmů - Buňková, Aneta (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá odvody na sociální pojistné a daní z příjmů fyzických osob. Hlavním cílem této práce je srovnání zatížení podnikatelů používajících paušální výdaje pro stanovení základu daně z příjmů a osob majících příjmy ze závislé činnosti. První kapitola je zaměřena na konstrukční prvky daně z příjmů a sociálního zabezpečení všeobecně. Druhá kapitola se zabývá konkrétními konstrukčními prvky pro příjmy ze závislé a samostatné činnost. Předmětem poslední kapitoly je komparace odvodového zatížení prvních dvou dílčích základů daně. Podklady pro zpracování praktické části byly získány pomocí dotazníkového šetření. Na závěr je porovnána výhodnost a nevýhodnost příjmů ze zaměstnání a příjmů ze samostatné činnosti.