Zdanění závislé činnosti v Norsku a v České republice - Chadraba, Filip; Sedmihradská, Lucie; Martínková, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Důvod pro vypracování této práce pro mne byl zájem zjistit, ve které z vybraných zemí, jsou osoby vykonávající závislou činnost více daňově zatíženy, tedy v jaké zemi mají vyšší disponibilní důchod. V bakalářské práci si konkrétně kladu za cíl teoreticky popsat zdanění závislé činnosti v norském daňovém systému po reformě 2016. Zvláštní pozornost je věnována specifickým právům občanů z evropského hospodářského společenství, kteří pracují v Norském království. Zdrojem informací byly pro mne především stránky norské daňové správy. V praktické části jsem se věnoval srovnávání průměrného daňového zatížení podle metodologie OECD v obou zemích v aktuálním roce 2016. Vlastní vypočtené výsledky průměrného daňového zatížení jsem zároveň srovnal s průměrným daňovým zatížením, které bylo zveřejněno OECD v elektronické knize Taxing wages 2015. Příklady rovněž slouží jako ukázka postupu pro výpočet daně v České Republice a Norském království. Dosažené výsledky ukázaly, že osoby vykonávající závislou činnost, kromě jednoho typu domácnosti, odvádí více do veřejných rozpočtů v Norském království než v České Republice. Výše daňového zatížení je významně ovlivněna nárokem domácností na přídavky na děti. Domácnosti s dětmi mají nižší průměrné daňové zatížení. Daně z příjmů fyzických osob jsou konstruovány v každé zemi dosti odlišně. V českém systému se dává přednost slevám, na druhou stranu v norském, ve kterém dochází k velkému přerozdělování bohatství, se dává přednost odpočtům.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses