Účetní a daňové podvody : komparativní analýza české a americké legislativy a praxe - Holub, Ondřej (2016)
Předložená diplomová práce s názvem Účetní a daňové podvody: komparativní analýza české a americké legislativy a praxe analyzuje problematiku účetních a daňových podvodů v České republice; s přidanými komparativními aspekty ze Spojených států amerických. Cílem práce členěné do šesti kapitol je tedy komplexně analyzovat účetní a daňové podvody z účetního, policejního i právního hlediska a pokusit se o samostatný návrh řešení, jak proti této komplexní hospodářské kriminalitě lépe bojovat. Interdisciplinární práce leží na pomezí několika oborů: ekonomiky, daní a účetnictví, práva, kriminalistiky a kriminologie. Práce kombinuje teoretický základ a praktickou část, v níž jsou rozebrány konkrétní případové studie. V návaznosti na praktický výzkum a komparaci s USA práce nabízí také samostatná původní řešení, jak boj se složitou daňovou a účetní kriminalitou posílit, a to zejména náměty možných řešení pro policejní praxi. Jedním z nejsilnějších styčných bodů obou zcela odlišných systémů v České republice a USA je stěžejní role znalců. Původním přínosem této práce je tedy deset originálních návrhů, a to s ohledem na oblast legislativní, informační, personální, institucionální i praktickou. Patří mezi ně např. vytvoření speciálního policejního útvaru pro účetní a auditové podvody, zavedení institutu tzv. daňového a účetního whistleblowera, zpřísnění trestání zkreslování účetnictví, zavedení povinnosti účetnictví vést či zálohovat elektronicky, povinný jednotný daňový software a povinné vedení účetních evidencí a daňových evidencí, zlepšení spolupráce policie s finančními úřady vytvořením koordinační jednotky, zlepšení ekonomického, daňového a účetního vzdělávání policistů, spolupráce s akademickou sférou a stáže studentů ekonomie u hospodářské